1. en
 2. sv

Coach2it

Global coaching

Skicka epost

info@coach2it.com

Ring oss

070 565 00 47


 

11 October 2023
Att byta perspektiv, är ett vanligt verktyg inom coaching. Målet är att få individen att börja tänka utifrån flera perspektiv än de vanliga tankar som vi normalt håller oss inom.
28 August 2023
Känner du att att du hamnar i samma resultat om och om igen!? Tiden räcker inte till? Pengarna är slut? Du går inte ned i vikt? Relationer knakar? osv Har
28 May 2023
De allra flesta som söker coaching, vill på olika sätt förbättra sina resultat, för att utveckla sitt liv, göra en bättre karriär, tjäna mer pengar, utveckla sina personliga förmågor och
14 May 2023
Ett återkommande samtalsämne som förekommer mellan mina klient och mig som coach, är rädslan om att göra fel och misstag. För många innebär fel och misstag, en stor känsla av

Fler tips från coachen!

05 December 2022

Fungerar coaching?

Hur framgångsrikt coaching fungerar beror på 2 faktorer, coachen och klientens professionalitet och hur mycket de satsar

 

Många undrar om coaching verkligen fungerar eller om det enbart är en ”hype”? Frågan är relevant, eftersom det är viktigt för oss att förstå hur olika saker fungerar, särskilt när det gäller vår fysiska och mentala hälsa.

 

På frågan om coaching fungerar, visar forskning att 74% av de som haft coaching, nått nya mål och 60% har ökat sin prestanda. Varför är det då inte 100% som når sina mål och ökar sin prestanda?

 

Efter att ha arbetat tusentals timmar som coach, mentor och rådgivare, är det tydligt hur resultatet helt avgörs av 2 faktorer, coachen och klienten!

 

1 - Om coachens roll och ansvar för att coaching fungerar

 

En coach hjälper klienten att nå sina mål och öka sin prestanda genom att:

 

 • erbjuda en trygg miljö där klienten vågar prata och dela med sig
 • inte lösa klientens problem och utmaningar, det gör klienten själv
 • verkligen lyssna på det som klienten pratar om
 • inte ha några egna agendor eller mål som den vill uppfylla via klienten
 • ställa bra öppna frågor dvs frågor som inte går att svara ja eller nej på utan där klienten behöver fundera och ge uttryck för sina tankar
 • utmana klienten när den fastnar i begränsande tankemönster och hinder
 • inte erbjuda någon form av rådgivning, terapi eller behandling. Klienter med dessa behov, hänvisas till en terapeut, psykolog eller annan lämplig behandling.
 • uppmuntra och fira klientens framsteg

 

När en coach inte följer dessa riktlinjer, minskar effekten av coaching. Det är därav viktigt att den coach som anlitas, har en gedigen coachutbildning samt har kunskap och erfarenhet av coaching. En bra coachutbildning, innehåller både teoretiska kunskaper samt praktiska övningar där coachen själv blir coachad och coachar andra, för att få uppleva och lära sig hur coaching fungerar praktiskt.

 

2 - Om klientens roll och ansvar för att coaching fungerar

 

Klienten dvs den som blir coachad når sina mål och ökar sin prestanda genom att:

 

 • ha bestämt sig för att den vill ha en förändring
 • förstå att coaching inte är ett ”quick fix”
 • vara närvarande i möten med coachen och fokusera på sig själv
 • klienten har realistiska och egna mål dvs det är klientens mål och inte andras
 • förstå att det inte är coachen som ska lösa klientens behov, problem och mål
 • utföra de arbetsuppgifter och övningar som sker mellan de coachingsessioner som bokats
 • välja bort coaching när klienten behöver terapi eller annan behandling

 

När klienten inte tar sig tid och gör sin del av coachingen, minskar resultatet. För den som väljer coaching, gäller det att att vara beslutsam, fokuserad och investera den tid och kraft som behövs i sig själv.

 

Avgörande faktorer för klienten

 

Tiden mellan att coachen och klienten träffas, är den viktigaste delen av klientens utveckling, för det behövs tid för klienten att både landa, fundera och känna in på djupet vad den egentligen vill och inte vill. Möten mellan en coach och en klient har som mål, att väcka tankar, reflektioner och personlig utveckling hos klienten.

 

En annan betydelsefull faktor, är att under en coachingsession, är det klienten som är 100% i fokus dvs klienten behöver inte ta någon hänsyn andra, till att låta andra prata, behöva fundera på vad som är korrekt att säga osv. Många klienter uttrycker just att dom tycker det är skönt att bara få prata om sig själva, sitt liv och sina mål, utan att behöva tänka på andra. En delfaktor i detta, är att många klienter upplever att omgivningen begränsar deras utveckling och framgång.

 

Så, fungerar verkligen coaching?

 

Med tanke på det samhälle som vi lever i, med krav, stress, sociala regler och att inte ha tillräckligt med tid att fundera på sig själv och vad man vill, innebär coaching att klienten får tid, bara för sig själv och sitt liv.

 

Svaret på frågan är därav ett absolut ja, men som Ni förstår av inlägget ovan, är det dessa faktorer som påverkar hur bra resultatet blir av coaching. Därav är det ingen skillnad mellan coaching eller vad vi än gör i livet, det handlar alltid om hur professionellt människor uppträder och hur mycket de satsar!

 

Avslutningsvis vill jag nämna att arbetet som coach, mentor och rådgivare medfört att jag fått glädjen och förtroendet att både se och uppleva hur coaching har skapat fantastisk utveckling och förändringar hos klienter och det är just den "resan", att få vara med när det händer, när ”poletten” ramlar ned, som gör coaching till världens bästa jobb!

 

Vad behöver du för att förändra ditt liv och nå dina mål?

 

Vill du prova om coaching fungerar för dig? - Boka en kostnadsfri coaching >>>

 

Författare:
Claes-Göran Hammar

Master coach & mentor

För fler framgångsrika företag och människor.

Skicka epost

info@coach2it.com

© Copyright 2023 Coach2it   |   GDPR & Allmänna villkor  

Powered by Zuport.se

Övriga länkar

 

Mer om oss

 

Vårt team

 

Tips från coachen

 

Kontakt

Följ oss i sociala kanaler