1. en
  2. sv

Coach2it

Global coaching

Skicka epost

info@coach2it.com

Ring oss

070 565 00 47


 

11 October 2023
Att byta perspektiv, är ett vanligt verktyg inom coaching. Målet är att få individen att börja tänka utifrån flera perspektiv än de vanliga tankar som vi normalt håller oss inom.
28 August 2023
Känner du att att du hamnar i samma resultat om och om igen!? Tiden räcker inte till? Pengarna är slut? Du går inte ned i vikt? Relationer knakar? osv Har
28 May 2023
De allra flesta som söker coaching, vill på olika sätt förbättra sina resultat, för att utveckla sitt liv, göra en bättre karriär, tjäna mer pengar, utveckla sina personliga förmågor och
14 May 2023
Ett återkommande samtalsämne som förekommer mellan mina klient och mig som coach, är rädslan om att göra fel och misstag. För många innebär fel och misstag, en stor känsla av

Fler tips från coachen!

09 January 2023

Är du rädd för att göra fel, misstag eller misslyckas?

 

En gemensam nämnare för de klienter som kommer för coaching, är en stor rädsla för att göra fel, misstag eller att misslyckas. Detta håller tillbaka och begränsar oss människor och mycket av coachingen handlar om att förändra och bryta igenom dessa begränsande tankar och beteenden, för att få nya resultat och förändringar.

 

Uppfattningen att göra fel, misstag och misslyckande är dåligt, innebär att du ser detta som en ”fiende”, som kan skada dig. Men tänk om fel, misstag och misslyckanden istället kan vara en vän eller lärare?

 

Vad är fel, misstag och misslyckanden?

 

Om du går runt i livet och är rädd för att skadas om du gör ett fel, misstag eller misslyckas, innebär det att du kommer att hålla tillbaka dig själv och isolera dig från många aktiviteter, möten med andra människor och generellt inte leva i din potential. Förmodligen kommer du att må dåligt eftersom det påverkar hela din livsstil och i förlängningen kan du faktiskt bli sjuk.

 

Rädslan för att göra fel, misstag eller misslyckas baseras på en uppfattning att det dåligt att göra fel, misstag och att misslyckas samt att det leder till att du blir straffad dvs du eller någon annan kommer att utdela ett straff. Straffet kan vara både fysiskt som psykiskt dvs allt ifrån att bli slagen till att bli utsatt för negativa kommentarer eller kränkande behandling. Om du straffar dig själv, är det framförallt nedlåtande och nedvärderande tankar om dig själv som blir straffet.

 

Det är värt att nämna att fysisk och psykisk smärta, hanteras i samma del av hjärnan (Cingulate cortex) vilket gör att vi inte kan skilja på smärtans ursprung, utan mer att det gör ont!

 

Tyvärr leder detta till en negativ spiral, en sk betingning eller enklare förklarat, försiktiga beteenden eftersom vi inte vill uppleva eller känna den smärta som vi upplever och det får oss att bli mer försiktiga för att slippa få ont.

 

En alternativ strategi som vi människor använder för att slippa känna denna smärta, är att skylla ifrån oss. Det beror på andra, barndomen, otur, jantelagen osv. Det kan även leda till olika missbruk, där vi vill dämpa dessa inre smärtor.

 

Sammanfattningsvis kan vi säga, att rädslan för att göra fel, misstag och misslyckanden är egentligen det som gör oss illa på riktigt.

 

Vad kan fel, misstag och misslyckanden lära oss?

 

Om vi istället för att se fel, misstag och misslyckanden som fiender, kan dessa bli vänner eller lärare som:

 

  1. Först och främst, kan lära oss att inte tycka illa om oss själva om vi gör fel, misstag eller misslyckas.
  2. För det andra, innebär att fel, misstag eller misslyckande inte längre är negativt, när vi lär oss något av det, då kallas det istället för utveckling.

 

Sammanfattningsvis betyder det att göra fel, misstag och misslyckas är grunden till människans evolution och utveckling.

 

Vad kan du göra när du gör fel, misstag och misslyckas?

 

Ok, du har gjort ett fel, misstag eller misslyckats, då är det dags att utvecklas genom att du följer de 5 nedanstående stegen nedan:

 

  1. Beroende på graden och allvaret i det som händer, kan du först behöva begränsa det som händer för att det inte ska förvärras.
  2. Du behöver sedan analysera och förstå felet, misstaget eller misslyckandet ordentligt.
  3. I nästa steg behöver du förstå varför det blev ett fel, misstag eller misslyckande. Vilka steg ledde till detta? Sätt dig gärna och skriv och rita om du känner att det behövs.
  4. Fundera sedan på vart i händelseförloppet som det gick tokigt och fundera på om du nästa gång kan göra det på ett annat sätt? Fundera vidare på vad, hur och på vilket sätt du kan göra något annorlunda.
  5. Bestäm dig för att nästa gång ska du göra detta annorlunda och det är nu som du börjar programmera om din hjärna till att göra annorlunda nästa gång dvs du har lärt dig och utvecklats som människa!

 

Sammanfattningsvis, skillnaden mellan oss människor och hur framgångsrika vi är, är förmågan att faktisk lära oss av våra fel, misstag och misslyckanden.

 

Förändra fel, misstag och misslyckanden till dina vänner och lärare

 

Om du vill lyckas och bli framgångsrik på riktigt, behöver du göra mängder av fel, misstag och misslyckandet för att kunna lära dig och utvecklas. Om du dessutom kan kombinera det med att lära dig av andras fel, misstag och misslyckanden, då har du unika nycklar för att nå dina mål och bli framgångsrik inom det du vill.

 

Var inte rädd för att göra fel, misstag eller misslyckas, var mycket mer rädd för att inte göra det!!

 

Nu behöver du ta ett beslut, vill du att rädslan eller utveckling ska vinna?

 

Lycka till!

 

Vad kan du göra om du inte längre är rädd för att göra fel, misstag eller misslyckas?

 

Vill Du prova om coaching fungerar för Dig? - Boka en kostnadsfri coaching >>>

 

Författare:
Claes-Göran Hammar

Master coach & mentor

För fler framgångsrika företag och människor.

Skicka epost

info@coach2it.com

© Copyright 2023 Coach2it   |   GDPR & Allmänna villkor  

Powered by Zuport.se

Övriga länkar

 

Mer om oss

 

Vårt team

 

Tips från coachen

 

Kontakt

Följ oss i sociala kanaler